NEA
Η ιστορία των Χριστουγεννιάτικων γλυκών
Η μυρωδιά από το ψήσιμο των Χριστουγεννιάτικων γλυκών ευωδιάζει σε κάθε γωνιά του τόπου μας. Είναι εκείνα που μαζί με το στόλισμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου σημάνουν την έναρξη των γιορτών. Τα μελομακάρονα & οι κουραμπιέδες ανήκουν στα έθιμα των Χριστουγεννιάτικων γιορτών από πολύ παλιά…
Ολόλευκοι λόφοι από λαχταριστούς κουραμπιέδες!
Οι κατάλευκοι πασπαλισμένοι από άχνη ζάχαρη κουραμπιέδες ξεκίνησαν ως ένα τραγανό μπισκότο με άρωμα φρέσκου βουτύρου από χώρες της Αραβίας αλλά η Τουρκία ήταν αυτή που του έδωσε το όνομα kurabiye. Ο κουραμπιές ταξίδεψε στα βάθη της Ανατολής και μες τον χρόνο ανακατεύτηκε με το αμύγδαλο, το ροδόνερο, την άχνη ζάχαρη με τρόπο τέτοιο ώστε να γίνει ένα λατρευτό γλύκισμα που στολίζει τα Χριστουγεννιάτικα τραπέζια μας σαν χιονισμένο βουνό με με τις λευκές πλαγιές του.
Χρυσαφένια μελομακάρονα όλο μέλι & γλύκα!
Τα μελομακάρονα με το χρυσαφένιο χρώμα τους και τα μοσχοβολιστά μπαχαρικά τους έχουν καθιερωθεί ως το απόλυτο Χριστουγεννιάτικο γλυκό. Η ετυμολογία της έρχεται από τα αρχαία χρόνια και την ελληνική λέξη μακαρωνία που σήμαινε νεκρώσιμο δείπνο. Στο δείπνο προσέφεραν την μακαρία, μια πίτα ίδια σε γεύση με το γνωστό σε όλους μας μελομακάρονο. Με την πάροδο των χρόνων τα μελομακάρονα μελώθηκαν και πασπαλίστηκαν με καρύδια παίρνοντας την σημερινή συνταγή τους. Το μέλι, που θεωρείται από την αρχαιότητα σύμβολο ευζωίας και δημιουργίας είναι το συστατικό εκείνο που το έκαναν Χριστουγεννιάτικο γλυκό γιατί δίνει την ελπίδα των ανθρώπων για καλή ζωή που όλοι επιθυμούν να τους φέρει το νέο έτος.